dc wijnen boomsma

Voor extra informatie of het plaatsen van een bestelling, kunt u contact opnemen met 058-2135135 of mailen naar receptie@boomsma.frl.

Goce Delchev Suva Gora zilavka

Goce Delchev Suva Gora zilavka

Druivensoorten: zilavka

Proefnotities: De druivensoort zilavka is één van de bekendste witte druiven van de Balkan. Het geeft een frisse witte wijn waarbij citrus de boventoon voert en aangevuld wordt met wit fruit als peer en meloen.

Serveersuggesties: als aperitief, frisse salades, gebakken en gegrilde vis

Serveer temperatuur: 8-10° C.

Gebied: Suva Gora

Streek: Noord-Macedonië heeft een lange en rijke wijngeschiedenis. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er al 1300 voor Christus wijn werd gemaakt en waarschijnlijk ligt de oorsprong al veel verder terug. De bekendste promotor van Noord-Macedonische wijn was Alexander de Grote want tijdens zijn vele veldslagen had hij altijd wel een paar vaten Noord-Macedonische wijn bij zich. Noord-Macedonië heeft drie wijnregios waarvan het centraal gelegen Povarderie veruit de grootste is en waar ca. 85% van de druivenstokken staan aangeplant. Het gebied wordt doorsneden door de Vardar rivier en de wijngaarden worden aan drie zijden beschermd door bergruggen. Het ligt op de kruising van het Mediterraanse milde klimaat en het koelere landklimaat van de Balkan. Geografisch gezien ligt het op dezelfde lijn als andere gerenommeerde wijngebieden als Bordeaux, Toscane en Napa Valley in Californië.

Over het wijnhuis: Tikves was het instituut in voormalig Joegoslavië voor het cultiveren en het in stand houden van de wijnbouw. Dit instituut was eigenaar van de oudste en grootste wijngaarden van de Balkan. In 1989, na de val van de muur, worden alle bedrijven geprivatiseerd en neemt Risto Milev, de huidige eigenaar, met zijn zuur verdiende spaarcenten Tikves over. Hij begint met de aankoop van diverse andere kleine wijngaarden in de regio. In 1999 start hij met GD Tikves en met het zelf verwerken van de druiven tot wijn. Gestaag groeit het bedrijf uit tot de huidige 950 ha. aan wijngaarden. Werd er voorheen alleen wijn gemaakt voor de bulkmarkt, nu wordt er geselecteerd op kwaliteit. Alleen wijn van de beste kwaliteit wordt gebotteld.

Bijzonderheden/opmerkingen: De vertaling van Suva Gora is droge vallei en het gebied is een subregio van de grotere regio Tikves. In deze bodem staan al vele eeuwen wijnstokken aangeplant en ligt in het hart van Noord-Macedonië. Hier heeft men geen irrigatie en alle werkzaamheden worden met de hand gedaan.


Producteigenschappen

Land: Noord-Macedonië

Gebied: Suva Gora

Type wijn: Wit

Jaargang: 2021

Artikelnummer: 590002

D&C is onderdeel van: Boomsma Distilleerderij / Wijnkoperij B.V.
Edisonstraat 4-6 8912 AW Leeuwarden
Telefoon: 058 2135135 info@boomsma.frl www.dcwijnen.nl