dc wijnen boomsma

Voor extra informatie of het plaatsen van een bestelling, kunt u contact opnemen met 058-2135135 of mailen naar receptie@boomsma.frl.

Krohn 'Vintage' Port 'Quinta do Retiro Novo' 2007

Krohn 'Vintage' Port 'Quinta do Retiro Novo' 2007

Druivensoorten: Blend van verschillende voorgeschreven druiven.

Proefnotities: Volle krachtige port met een enorme concentratie, extractie en een krachtige aroma en daardoor potentie om te ouderen.

Serveersuggesties: Uitstekend combinatie met gerijpte harde kazen, maar ook met studentenhaver, diverse noten en chocolade.

Serveer temperatuur: 14-16° C.

Gebied: Douro

Streek: Port doet ons direct denken aan de haven plaats Oporto, daar waar de rivier de Douro in de Oceaan uitkomt. Het productiegebied voor Portwijnen ligt echter 70 kilometer landinwaarts langs de sterk kronkelende rivier de Douro. Dit gebied wordt gekenmerkt door de steile oevers met moeilijk te bereiken terrassen langs de rivier waarbij de druivenstokken aangeplant staan onder ongenadig schijnende zon. Dit gebied kent verzengend hete droge zomers en steenkoude en natte winters. De bodem wordt gevormd door keiharde en ondoordringbare graniet en leisteen.

Over het wijnhuis: Het Porthuis Wiese en Krohn werd in 1865 opgericht door de jonge Noren Theodor Wiese en Dankert Krohn. Al snel blijft alleen Dankert Krohn over en in de volksmond verandert de naam van het huis in ‘Krohn’. Vele jaren is dit traditionele huis in handen van de Portugese familie Carneiro geweest. Helaas was er binnen deze familie geen opvolging en in 2013 werd het bedrijf overgedragen aan het Portugese familiebedrijf the Fladgate Partnership. Zelfs nu nog ligt, diep verscholen in één van de zes rijpingskelders, nog een vat met daarin port uit 1863. Dit is zelfs van voor de oprichting van dit gedegen porthuis. In 1927 heeft het bedrijf al de eerste Vintage port gedeclareerd en in 1931 de eerste Colheita port. Het is dan ook niet vreemd dat Krohn port een naam hoog te houden heeft in Vintage en Colheita ports. Tot het bedrijf Krohn behoort sinds 1989 ook de 'Quinta do Retiro Novo'. Dit is een quinta met eigen wijngaarden. De quinta ligt wat afgelegen maar wel in één van de beste delen van de Dourovallei, de Rio Torto. Van deze quinta komt een gedeelte van de druiven voor de Vintage port die met eigen naam uitgebracht wordt.

Bijzonderheden/opmerkingen: Vintage port wordt uitsluitend in uitzonderlijke goede jaren gedeclareerd en wordt slechts 2 jaar gerijpt op fusten en ontwikkelt zich verder op fles. Een vintage port kan zeer lang bewaard worden maar is na opening beperkt houdbaar. Zo wordt het jaar 2007 door Krohn beschreven: viticultural year and very rainy winter. Due to unfavourable weather conditions during flowering there was some millerandage (poor and uneven fruit set), which made crop-thinning unnecessary. Heatness and humidity caused the need to treat the vines to avoid diseases. Summer was not as hot as in the previous years and there was even some rain, but two weeks before harvesting the maturation process benefited from a higher temperature. Vinification was done under ideal conditions – dry weather (except for two or three days of light, harmless rain) and moderate temperatures. Quality proved to be of a high standard.


Producteigenschappen

Land: Portugal

Gebied: Douro

Type wijn: Dessert

Jaargang: 2007

Artikelnummer: 543507

D&C is onderdeel van: Boomsma Distilleerderij / Wijnkoperij B.V.
Edisonstraat 4-6 8912 AW Leeuwarden
Telefoon: 058 2135135 info@boomsma.frl www.dcwijnen.nl