dc wijnen boomsma

Voor extra informatie of het plaatsen van een bestelling, kunt u contact opnemen met 058-2135135 of mailen naar receptie@boomsma.frl.

Varvaglione '1921' DOC primitivo di Manduria Riserva

Varvaglione '1921' DOC primitivo di Manduria Riserva

Druivensoorten: 100% primitivo

Rijping/termijn: 18 maanden op grote houten vaten.

Proefnotities: Intens donkere kleur en een rijke geur van gerijpt donker fruit, zuidvruchten en specerijen die je direct tegemoet komen. In de mond komen de verschillende smaken eerst voorzichtig los maar naar korte tijd is het ineens een explosie van smaken waarbij het rijpe fruit de boventoon voert en de lichte houttonen de secondanten zijn. De afdronk is lang en laat een scala aan geur- en smaakcomponenten achter.

Serveersuggesties: Krachtige wijn die om stevige gerechten vraagt: wild, gekruide gerechten met een rijpe toets, gerijpte kazen.

Serveer temperatuur: 16 - 18° C.

Gebied: Apulië

Streek: De plaats Manduria ligt in het wijngebied Puglia, aan de binnenkant van de zg. Zuid-Italiaanse laars. Dit gebied staat onder invloed van de Adriatische Zee. Het is een vruchtbare streek, maar het is er ook warm en droog. De plaats Manduria ligt op een heuveltop en de wijngaarden liggen op de licht glooiende hellingen en worden van van alle kantenverwend door de zon.

Over het wijnhuis: Het familieverhaal van Varvaglione begint al in 1921 met het bijzondere verhaal van de grootouders Varvaglione. In de herfst van dat jaar, zo vlak na de eerste wereldoorlog was Italië straatarm. Veel Italianen zochten hun heil in het buitenland en velen van hen vertrokken naar het verre Amerika. Maar niet de grootouders van Cosimo Varvaglione. Zij verkochten in dat jaar voor het eerst hun eigen wijnoogst onder de eigen familienaam. Grootvader Cosimo geloofde heilig in de kwaliteit en mogelijkheden van zijn geboortegrond Salento en de fantastische wijnen die deze voort kon brengen. Het was deze overtuiging die kleinzoon Cosimo ertoe bracht om oenologie te studeren en zich te specialiseren in het maken van kwaliteitswijn. Hij heeft zijn ouders en grootouders het land zien bewerken, de wijnstokken zien aanplanten, maar ook heeft hij van hen de liefde voor familie en Salento mee gekregen. Aan het begin van het nieuwe millennium zijn de resultaten van de kwaliteitsverbeteringen zichtbaar en begint het bedrijf verder te groeien.

Bijzonderheden/opmerkingen: Het jaar 1921 is bijzonder voor het wijnbedrijf Varvaglione want hierin is het bedrijf opgericht door Cosimo Varvaglione de overgrootvader van de huidige directeur en wijnmaker Cosimo Varvaglione. Het is ook het geboortejaar van Angelo Varvaglione, de grootvader van Cosimo. Dit zijn genoeg redenen om de absolute topwijn van Varvaglione de naam ' 1921' mee te geven. Daarnaast heeft het symbool op het etiket, de achterom kijkende man op de grote fiets, de verwijzing van het met respect terugkijken naar het verleden maar toch ook meegaan met de moderne techniek.


Producteigenschappen

Land: Italië

Gebied: Apulië

Type wijn: Rood

Jaargang: 2014

Artikelnummer: 432321

D&C is onderdeel van: Boomsma Distilleerderij / Wijnkoperij B.V.
Edisonstraat 4-6 8912 AW Leeuwarden
Telefoon: 058 2135135 info@boomsma.frl www.dcwijnen.nl