Druivensoorten: corvina veronese, corvinone, rondinella
Rijping/termijn: Aanvullende rijping van 3 maanden op fles.
Proefnotities: Krachtige volle wijn met gerijpt rood fruit. Vol en rijk van karakter met iets van kruiden, chocolade en pruimenjam.
Serveersuggesties: Lekker bij groentes en vlees van de grill, pittige gerechten en rijpe kazen.
Serveer temperatuur: 18-20° C.
Gebied: Veneto
Streek: Valpolicella is een heuvelachtig gebied ten noordwesten van Verona. De bodem heeft een vulkanische oorsprong met o.a. klei en leisteen.
Over het wijnhuis: In het hart van het Valpolicella Classico gebied liggen de kelders van Cantina di Negrar. Sinds de oprichting in 1933 is het uitgegroeid tot een hypermodern bedrijf met moderne faciliteiten. Het vertegenwoordigt 200 leden met een totaal van 500 ha. aan wijngaarden. De wijngaarden liggen verspreid over diverse subregio's en de leden worden aangemoedigd het individuele karakter van de eigen wijngaard tot uitdrukking te laten komen.
Bijzonderheden/opmerkingen: Ripasso is de speciale methode van wijnbereiding waarbij de Valpolicella Classico de allure van een kostbare Amarone krijgt, maar dan voor een fractie van de prijs. Na persing en vergisting van de ingedroogde druiven voor de Amarone worden de schillen, die nog veel smaak en wat suikers bevatten, toegevoegd aan de jonge lokale Valpolicella. Hierdoor start een nieuwe vergisting die een extra dimensie aan de wijn geeft. Deze bijzondere methode geeft ook de naam aan deze wijn: ‘ri-passo’ (Italiaans voor ‘her-gisting’).