Druivensoorten: chardonnay, sauvignon, viognier, grenache blanc
Organic met certificaat: HVE
Proefnotities: Ingetogen geur met rijp geel fruit en wat getoast brood. In de mond eerst de rijke mousse maar daarna direct het zachte rijpe fruit, toast, iets citrus en kruiden. De afdronk is lang en staat volledig in het teken van het zomerse rijpe en zwoele fruit.
Serveersuggesties: Als toostwijn of aperitief, bij milde salades, zachte kazen en rijke visgerechten.
Serveer temperatuur: 8-10°C.
Gebied: Roussillon
Streek: Vin de Pays uit het zuiden van Frankrijk. Wijngaarden liggen rond de plaats Perpignan in de regio Roussillon. Het klimaat is Mediterraan en warm. De bodem bestaat uit zandsteen gemengd met gravel en kalkhoudende klei.
Over het wijnhuis: Ingeklemd tussen de azuurblauwe Mediterranée en de machtige Pyreneeën, in het uiterste zuiden van Frankrijk tussen Perpignan en de kust, ligt het 15e eeuwse mas Domaine Lafage. Rondom de eeuwenoude kelders liggen niet minder dan 140 hectares wijngaarden op arme bodems van schiste en kalk. Inmiddels wordt het domein gerund door de zesde generaties vignerons: het gedreven wijnmakersechtpaar Jean-Marc en Eliane Lafage. Na veel omzwervingen over de wereld en werkzaam te zijn geweest bij diverse wijnproducenten, is Jean-Marc teruggekeerd op het ouderlijke wijnnest.
Bijzonderheden/opmerkingen: La Triple blanc is de eerste mousserende wijn van Domaine Lafage en de naam komt van de drie stappen in de vinificatie: eerst wordt een gedeelte van de chardonnaydruiven gevinificeerd, daarna de rest van de chardonnay met het sap van de rijpe sauvignon druiven en als laatste wordt hier het sap van de overrijpe viognier druiven gevoegd. Door flink te koelen wordt de vinifcatie stil gezet om later de fijne mousse in de wijn te verkrijgen. De jonge wijn van de grenache blanc wordt separaat gevinificeerd en zelfs nog even op houten vaten gerijpt. Na de finale blend wordt nog een beetje koolzuurgas aan de wijn toegevoegd om voldoende mousse in de wijn te verkrijgen.