dc wijnen boomsma

Voor extra informatie of het plaatsen van een bestelling, kunt u contact opnemen met 058-2135135 of mailen naar receptie@boomsma.frl.

Domaine Lafage 'Les Onze Terrasses' AOC Côtes du Roussillon Les Aspres

Domaine Lafage 'Les Onze Terrasses' AOC Côtes du Roussillon Les Aspres

Druivensoorten: 70% syrah, 25% carignan, 5% grenache

Organic met certificaat: HVE

Proefnotities: Enorme concentratie en complex met een breed scala in geur en kleur. Je komt tegen diverse kruidentoetsen, gerijpt donkerfruit maar ook cacao. De krachtige smaak eindigt met een elegante en verfijnde finale.

Serveersuggesties: Een goede begeleider van krachtige en gekruide gerechten en oude harde kaas.

Serveer temperatuur: 16-18° C.

Gebied: Roussillon

Streek: Roussillon is een groot gebied in het zuid-oosten van Frankrijk. Ingesloten door de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Vroeger kwamen hier de grote hoeveelheden eenvoudige goedkope tafelwijnen vandaan. Tegenwoordig hebben jonge veelbelovende wijnmakers ontdekt dat dit een ideaal gebied is om kwalitatief hoogstaande wijnen te kunnen maken.

Over het wijnhuis: Ingeklemd tussen de azuurblauwe Mediterranée en de machtige Pyreneeën, in het uiterste zuiden van Frankrijk tussen Perpignan en de kust, ligt het 15e eeuwse mas Domaine Lafage. Rondom de eeuwenoude kelders liggen niet minder dan 140 hectares wijngaarden op arme bodems van schiste en kalk. Inmiddels wordt het domein gerund door de zesde generaties vignerons: het gedreven wijnmakersechtpaar Jean-Marc en Eliane Lafage. Na veel omzwervingen over de wereld en werkzaam te zijn geweest bij diverse wijnproducenten, is Jean-Marc teruggekeerd op het ouderlijke wijnnest.

Bijzonderheden/opmerkingen: De druiven worden vertroeteld door wijnmaker Jean-Marc Lafage en hij laat dan ook niets aan het toeval over om ‘Les Onze Terrasses’ tot één van zijn mooiste en meest bijzondere wijnen te maken. De oogst begint direct in het voorjaar want dan doet hij een ‘groene oogst’, er worden dan al kleine trosjes verwijderd om ruimte te maken voor een beperkt aantal trossen per druivenstok. Deze kunnen hierdoor tot optimale rijpheid komen in het najaar. Maar zodra de druiven dan ook rijp zijn worden ze met de hand geplukt en om de druiven zo gaaf mogelijk te houden in kleine kratjes gelegd van slechts 10 kg. Dan begint het unieke proces van ‘Les Onze Terrasses’ want in de bijzondere wijngaarden met zijn elf terrassen worden de druiven na de oogst één voor één met de hand geselecteerd en alleen de gave en rijpe druiven worden voorzichtig in open houten vaten van 500 ltr. gelegd. Elk vat herbergt ongeveer 400.000 puntgave druiven. Dit vat is de verblijfplaats van de wijn voor de komende 25 maanden. De druiven gaan dus niet naar de kelder maar de kelder komt naar de wijngaard. Na deze selectie gaan de vaten snel naar de kelder en worden daar gedurende 20 dagen gekoeld op 0°C. dit is om zoveel mogelijk de natuurlijke geur- kleur en smaakstoffen aan de druif te onttrekken en in de wijn te krijgen. Hierna worden de vaten langzaam opde omgevingstemperatuur gebracht en start de eigenlijke vinificatie en worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas. Tijdens het gehele proces van druif naar wijn wordt geen gebruik gemaakt van pompen, alles gebeurd op basis van zwaartekracht.


Producteigenschappen

Land: Frankrijk

Gebied: Roussillon

Type wijn: Rood

Jaargang: 2017

Artikelnummer: 232206

D&C is onderdeel van: Boomsma Distilleerderij / Wijnkoperij B.V.
Edisonstraat 4-6 8912 AW Leeuwarden
Telefoon: 058 2135135 info@boomsma.frl www.dcwijnen.nl