dc wijnen boomsma

Voor extra informatie of het plaatsen van een bestelling, kunt u contact opnemen met 058-2135135 of mailen naar receptie@boomsma.frl.

Maison Robert Vic AC Saint Chinian

Maison Robert Vic AC Saint Chinian

Druivensoorten: syrah (60%), grenache (40%)

Organic met certificaat: HVE

Proefnotities: De donkerrode kleur verraadt al een beetje wat we kunnen verwachten: gerijpt en gedroogd donker fruit, specerijen en iets kruiden. In de smaak wordt dit nog aangevuld met iets van confiture en chocolade. De afdronk is lang met een tikje 'garrigue', de typische lokale bermkruiden.

Serveersuggesties: Bij stevige kruidige gerechten, bij gebakken en gegrild vlees en gerijpte kazen.

Serveer temperatuur: 16-18° C.

Gebied: Languedoc

Streek: Het wijngebied Saint Chinian heeft zich los weten te weken en zich weten te onderscheiden op het grote en anonieme wijngebied Languedoc en in 1982 de eigen AOC status verworven. Het gebied leent zich vooral voor het verbouwen van blauwe druiven voor rode en rosé wijn. Sinds 2005 kunt u ook witte wijn tegenkomen met de AOC Saint Chinian maar dit maakt slecht 1% uit van de totale appellatie.

Over het wijnhuis: Elk jaar opnieuw is het voor Jerôme Vic en zijn vrouw Aurélie een flinke uitdaging om weer een gezonde oogst binnen te halen van de wijngaarden van Les Domaines Robert Vic. Want de wijngaarden hebben een totale oppervlakte van ruim 180 ha. en hebben verschillende bodemstructuren en microklimaten. Een gedeelte bestaat uit as afkomstig van de uitgedoofde vulkaan Roque Haute. Daarnaast heeft een ander gedeelte basalt als ondergrond maar ook klei en grind, afkomstig van het nabij gelegen riviertje de Libron. Dit geheel maakt het voor de wijnmaker complex. De grootvader van Robert Vic en tevens oprichter van Les Domaines Robert Vic, heeft zijn fortuin gemaakt met het afstoken van eenvoudige wijn tot alcohol. Gelukkig zag zijn zoon Georges in de zestiger jaren van de vorige eeuw in dat hier niet de toekomst lag voor het bedrijf en begon de wijngaarden te herplanten met kwalitatief betere druiven voor mooie wijnen. Tegenwoordig plukt men letterlijk hier nog de druiven van want op een gedeelte van de wijngaarden staan nog percelen met oude stokken uit deze periode.

Bijzonderheden/opmerkingen: Wijnmaakster Aurélie Vic selecteert de druiven voor deze wijnen van drie wijngaarden in de Languedoc: tussen de dorpen Orb en Vernasobre, tussen Bizes Minervois en Oupia en bij Montpeyroux. De overeenkomst van deze wijngaarden zijn de druivensoorten en het klimaat, het verschil is de bodem.


Producteigenschappen

Land: Frankrijk

Gebied: Languedoc

Type wijn: Rood

Jaargang: 2020

Artikelnummer: 230015

D&C is onderdeel van: Boomsma Distilleerderij / Wijnkoperij B.V.
Edisonstraat 4-6 8912 AW Leeuwarden
Telefoon: 058 2135135 info@boomsma.frl www.dcwijnen.nl