dc wijnen boomsma

Voor extra informatie of het plaatsen van een bestelling, kunt u contact opnemen met 058-2135135 of mailen naar receptie@boomsma.frl.

Maison Bouachon AOC Côte Rotie 'Prince de Monvert'

Maison Bouachon AOC Côte Rotie 'Prince de Monvert'

Druivensoorten: syrah

Rijping/termijn: Flessen rijpen nog enkele maanden in de eigen kelder.

Proefnotities: In eerste instantie ingetogen geur maar zodra de wijn enige tijd in contact komt met zuurstof dan komen de geuren los van gerijpt fruit, specerijen en in de smaak komt hier leer, tabak, bosgrond en koffie bij. De afdronk is lang en indrukwekkend.

Serveersuggesties: Bij krachtige en gekruide gerechten, wild, gebakken en gegrild vlees.

Serveer temperatuur: 16-18° C.

Gebied: Rhône

Streek: De wijnregio 'Côte-Rôtie' is slechts 264 ha. groot en telt slechts 60 wijngaarden. Het is de noordelijkste AOC van de Rhône en is wereldberoemd vanwege de unieke kondities en de vraag overtreft het aanbod.

Over het wijnhuis: Tot 1898 stond in de Rhônevallei de naam Bouachon gelijk aan de beste wijnvaten van de regio. Als wijnmaker kocht je je vaten bij de familie Bouachon in Châteauneuf du Pape. Echter, deze wijnmakers hadden ook wel in de gaten dat de familie ook bedreven was in het selecteren van de beste druiven en het maken van smaakvolle wijnen voor andere wijnbedrijven. Men keek er dan ook niet vreemd van op dat de familie vanaf 1898 hun eigen vaten ging vullen met de beste selecties. Maison Bouachon is dan geboren. Vanaf dat moment werd al samenwerking gezocht met wijnbouwers uit de verschillende wijngebieden van de Rhône. Deze relaties zijn meestal langlopend en bestaan vaak al meerdere generaties. In 1936 komt de eerste AOC van Frankrijk mede door de expertise van Maison Bouachon tot stand. Het is niet verwonderlijk dat dit AOC Châteauneuf du Pape is. Gestaag groeit de capaciteit en de eigen kelders worden al snel te klein. Ook wordt er samenwerking gezocht met wijntelers in de noordelijke Rhône, zodat men de gehele Rhône reeks kan aanbieden. Kwaliteit staat hoog in het vaandel en wordt in praktijk gebracht door een aantal eigen top oenologen en wijnmakers. Zij adviseren de druiventelers en dragen zorg voor het hoge kwaliteitsniveau in wijngaard en kelder.

Bijzonderheden/opmerkingen: De totstandkoming van de naam 'Prince de Montvert' voor deze cuve is een bijzonder verhaal. Ondanks dat al voor onze jaartelling hier wijnstokken aangeplant stonden, spreekt de legende van lord Maugiron, de grondlegger van dit bijzondere wijngebied het meest tot de verbeelding. Hij was in de 15e eeuw de eigenaar van alle Côte-Rôtie wijngaarden en zijn bijnaam was 'Prince de Montvert'. Hij schonk deze aan zijn beide dochters. De ene had blond haar en kreeg de 'Côte Blonde' en de ander met donker haar kreeg de 'Côte Brune'. Deze namen tref je nu nog steeds aan.


Producteigenschappen

Land: Frankrijk

Gebied: Rhône

Type wijn: Rood

Jaargang: 2020

Artikelnummer: 220070

D&C is onderdeel van: Boomsma Distilleerderij / Wijnkoperij B.V.
Edisonstraat 4-6 8912 AW Leeuwarden
Telefoon: 058 2135135 info@boomsma.frl www.dcwijnen.nl